Основен проблем за Благоевград е напът да бъде разрешен! Кметът Илко Стоянов и Регионална фармацевтична колегия -Благоевград с първа стъпка за осигуряване на денонощен достъп до аптеки в областния център

0

Възможните варианти за осигуряване на денонощен достъп до аптеки, намиращи се на територията на община Благоевград, обсъдиха кметът Илко Стоянов, председателят на УС на Регионална фармацевтична колегия – БлагоевградЕвгени Антонов и заместник-председателите на РФК д-р Константин Качулев и Елица Петрова Кирлиева.

По време на първата от поредица предвидени срещи, инициирана от д-р Константин Качулев, кметът изрази пълна готовност да съдейства за разрешаването на дългогодишния проблем, свързан с липсата на денонощна аптека в Благоевград. В тази връзка той пое ангажимент разходите по дежурствата на фармацевтите замалките часове на денонощието да бъдат за сметка на Общината.

Предстои да бъдат проведени и разговори със собственици на аптеки и магистър-фармацевти, за да бъде проучена тяхната готовност за осигуряване на нощни дежурства.

В случай че има повече от един обект, който гарантира 24часов работен процес целогодишноще бъде изготвен график, по който аптеките ще работят, като същият ще бъде оповестендопълнително.

„Благодарим на кмета Илко Стоянов за волята и заявената готовност. Идеята за поемане на разходите за нощните дежурства на фармацевтитеот Общините датира от много години насам, но до момента не е реализирана в нито едно населено място. Т.е., ако успеем да осъществим това намерение, ще бъде прецедент за цялата страна“, коментира д-р Константин Качулев.

През 2021 година, благодарение на усилиятана кмета Илко Стоянов и в резултат на успешен диалог с фармацевти, бяха поставени две вендинг машини за лекарства на територията на община Благоевград, като с това беше осигурена възможността за закупуване на медикаменти от първа необходимост и през нощта, които сеотпускат без лекарско предписание.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here